söndag 1 januari 2012

Syrlig rödbetssoppa

Rödbetssoppa är mer än bara borsjtj. Den här vintriga grytan, inspirerad av http://exkursioner.taffel.se/, smaksätts med spännande iranska kryddor.Om man inte har frön hemma kan malda kryddor ersätta dem. Tillsätt i så fall dessa i slutet av lökens stekning. Fruktjuice bryter mastigheten med sin syra. Bönor gör den matig och proteinrik, om det finns kokt potatis hemma kan soppan bli än mer mättande. Soppan blir inte bara god, den är fantastiskt vacker också!

Rödbetssoppa med mungbönor och spenat
4 portioner
1 tsk spiskumminfrö
1 tsk korianderfrö
1 tsk senapsfrö
1 kanelstång
olja
2 gula lökar
0,8 kg rödbetor
12 dl vatten
en liten gnutta salt
svartpeppar
2 dl äppel/morot/citronjuice
4 dl kokta mungbönor eller annan slags bönor
200 g hackad fryst spenat
2 msk balsamvinäger
½ msk torkade bockhornsklöverblad
Tina spenaten. Skala och hacka löken. Rosta kryddfröna och kanelstången i en het, torr gryta i någon minut. Sänk värmen, häll på olja och lägg i löken. Låt fräsa länge.
Skala och skiva under tiden rödbetorna tunt. Lägg skivorna i grytan när löken är alldeles mjuk. Slå på vatten, salt och svartpeppar och koka upp. Mixa soppan när rödbetorna är mjuka. Lite bitar är bara gott. Tillsätt därefter bockhornsklövern, spenaten och bönorna. Smaka av med vinäger och juice.
Låt soppan dra ett slag på eftervärme. Servera med ett gott bröd och crème fraîche.

/Lovisa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar