torsdag 5 januari 2012

Färger i oordning - grön pizza

Nyårsdagen är den dag på året då svenskar äter mest pizza och ja, jag föll för grupptrycket. Men istället för att beställa en kebabpizza som de flesta verkar göra gjorde jag en helt egen variant som jag inte har sett på någon pizzeria. "Påläggen" var ganska traditionella, men istället för tomatsås blev pizzan istället klargrön av spenat. Det blev jättegott! Lite grekiskt och lite pajigt, men ändå omisskännligt pizza.

Giftgrön spenatpizza
4 personer
En ssats pizzadeg med 1 dl grahamsmjöl, se Grundrecept

Spenatsås:
400g fryst, hackad spenat
2 vitlökskyftor
olja
rejält med riven muskotnöt
vitpeppar
salt

Ovanpå:
ringar av gul lök
tomatskivor
marinerade soltorkade tomater i bitar
150 g fetaost

Annat gott att ha på:
svarta oliver
valnötter
stekta champinjoner
kokt potatis i skivor
paprika

Tina spenaten. Gör pizzadegen. Låt den jäsa medan fyllningen förbereds. Skiva vitlök tunt och fräs i lite matfett. Lägg i spenaten och låt lite vätska dunsta bort. Salta, peppra och riv rejält med muskot över. Skiva all topping som ska skivas tunt.
Sätt ugnen på 225 grader innan degen kavlas ut, jag brukar göra det direkt på bakplåtspappret. Smeta på spenatsås och lägg på gottigheterna. Tänk på att putta ner oliver och torkade tomater lite i smeten, annars bränns de lätt. Smula fetaost över det hela. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna en stund på plåten, då blir undersidan krispig och temperaturen hanterbar.

För att helt köra med omvända roller gjorde jag en röd pizzasallad. I Danmark äter man alltid rådkålssallad till jul och det ligger väldigt i säsong just nu.

Dansk rödkålssallad
rödkål strimlad med osthyvel
bitar av syrligt äpple
valnötskärnor
en skvätt apelsinjuice
eventuellt lite ättiksprit
Blanda och låt gosa till sig en stund. Kom ihåg att kylskåpskall sallad sällan är gott!


/Lovisa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar