torsdag 12 januari 2012

Solrospanerad rotselleri

Linfröskummet är den senaste upptäckten jag gjort bland vegansk mat! Det fungerar som ersättare till ägg i många sammanhang. Här binder det fast paneringen på rotselleriskivor. Solrosfrö på blir festligt och knaprigt. Saltade är gott, annars kan man tillsätta lite salt när man panerar. Det blir en god och enkel rätt som jag åt med tomatsås och mathavre, det passade jättebra.

Panerad rotselleri
Fyra personer
3 msk helt linfrö
1,5 dl vatten
1 rotselleri 
0.25 dl soja
lite salt
1 lagerblad
1 kvist timjan
 vetemjöl
2 dl solrosfrö



Gör linfröskum: koka upp vatten och linfrö. Låt det koka några minuter. Sila snabbt i en finmaskig sil, i slutet ska man behöva pressa vätskan från linfröna. Konsistensen blir slemmig  som äggvita, jättecoolt!
Skala rotsellerin och skär den i centimetertjocka skivor. Lägg i en kastrull och häll på soja och vatten så att det täcker precis. Salta eventuellt och lägg i ett lagerblad. Låt koka tills sellerin är ganska mjuk, tolv minuter ungefär.
Mortla solrosfröna lätt. Vänd rotsellerin först i mjöl, därefter i linfröskummet och sist i solroskrosset. Stek i olja på medelhög värme ett par minuter på varje sida. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar