onsdag 4 januari 2012

Kikärtsgroddar

Det är pyssligt och roligt att grodda frön.  Man får fler användningsområden för dem och de vinner ofta i näringsinnehåll också. Kikärtsgroddar innehåller C-vitamin till skillnad från fröet. De är goda i sallader och på macka. Dessutom har de betydligt kortare koktid än ogroddade ärter. Men strunta för allt i världen inte i att koka dem; kikärter innehåller farligheter.
För att grodda kikärter lägger man dem först i blöt i 10-24 timmar, precis som att man skulle koka dem. Skölj dem och lägg i en glasburk med en linnebit eller silduk som lock. Låt dem rinna av genom att ställa dem upp och ner på en tallrik eller i diskstället.  Låt groddarna stå mörkt, jag brukar lägga en handduk över. Vattna dem morgon och kväll och följ deras utveckling! Först kommer ett vitt rakt rotskott och efter ännu någon dag en liten blyg grodd.  Efter trefyrafem dar är de ätklara. Ställ dem i ett soligt fönster så blir de fint gröna, även om det kan vara ett problem så här års. Koka dem en kvart innan de äts!

/Lovisa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar