lördag 31 december 2011

Lökbröd

Bröd smaksatt med lök blir sött och doftar underbart. Det passar bäst i en ganska ljus och lätt limpa. Man kan använda sitt standardbrödrecept om man har något och bara tillsätta tre-fyra hackade lökar.
Såhär gjorde jag:
Lökbröd
Tre limpor
50 gram jäst
7,5 dl fingervarmt vatten
1 msk salt
mjöl tills degen blev fast, hälften rågsikt, hälften vetemjöl
4 gula lökar
olja
1 krm svartpeppar
(flingsalt)
Gör degen precis som vanligt, knåda ordentligt. Låt jäsa under bakduk.
Börja direkt med att hacka löken fint. Stek i en panna med lite olja. Låt löken steka länge på svag värme. Tillsätt efter ett tag en skvätt vatten och lite salt. Pannan kan få stå i princip obevakad tills degen är färdigjäst efter 50 minuter. Ta några varv med en pepparkvarn över den mjuka, genomskinliga löken.
Arbeta snabbt in löken i degen på ett mjölat bakbord. Forma till tre limpor, jag vred dem lite. Flingsalt är gott ovanpå.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Grädda i 225grader i 25 minuter. Låt svalna på galler men utan bakduk.

/Lovisa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar