onsdag 11 januari 2012

Rödbets- och potatissallad

Det är fel att säga potatissallad när man talar om denna rätt för det är det i själva verket inte! Här blandas rödbetor, ättiksgurka, potatisar och purjolök med andra godheter. Resultatet blir något som känns som en svensk tolkning av potatissallad. Den passar bra som ett alternativ på julbordet men funkar också utmärkt en sommardag. Spenatdressingen blir en krona på verket!

Ingredienser:
6-8 medelstora potatisar
1 ½ dl grovt hackade rödbetor (inlagda eller kokta)
½ dl saltgurka eller kapris
klippt gräslök eller purjolök
¾ dl olja
½ msk vinäger
½ msk dijonsenap
salt & peppar

Det går att variera ingredienserna hur man vill, grunden är bara att det är potatis och rödbetor. Äppelbitar kan vara gott om man gillar det. Variationen är oändlig!

Skala potatisen och dela i lagom stora bitar. Koka. Akta så de inte blir överkokta, då blir det mos av det hela! Hacka rödbetorna och eventuellt då löken och saltgurkan.
Slå av vattnet från kastrullen. Lägg den heta potatisen i en skål. Häl på oljan direkt. Detta gör så att potatisen stannar mjuk och gosig samt suger åt sig de andra smakerna bättre.
När den har svalnat något kan man blanda i de övriga ingredienserna.
Gör dressingen, blanda vinäger med senap, salt och peppar. Eventuellt behövs det lite olja här också för att få den att sätta sig på de andra ingredienserna.
Salladen mår bra av att stå och villa ett tag och avnjuts gärna kall.
Till servering passar kokt ägg väldigt bra. Njut!!
/Felicia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar