tisdag 3 januari 2012

Gratinerade squashhalvor med svamp

Detta är en lyxig rätt som inte tar för lång tid. Ris och soja passar bra till, tycker jag. Det fungerar också bra att variera, man kan t. Ex byta ut squashen mot aubergine, eller varför inte hitta en ersättare för svampen?

Ingredienser:
2 portioner
1 squash
1 liten gul lök
1 liten vitlöksklyfta
1 dl crème fraiche (alt. Grädde)
6-7 medelstora champinjoner
Timjan, salt och peppar
Någon deciliter riven hårdost

Dela squashen på mitten (kortsida till kortisda, se bild). Gröp ur innehållet med en sked. Kvar har du ett tjockt skal.
Förgrädda skalen i ugnen i 10 minuter på 225˚.
Gör under tiden svampsåsen – Ansa resterande grönsaker. Hacka löken och skiva champinjonerna. Fräs löken och sedan svampen. Krydda med torkad timjan. Slå på crème fraiche, pressa i vitlök och krydda med salt och peppar. Tillsätt lite mjölk eller vatten för att få önskad konsistens. Det ska inte vara för rinnigt så det räcker med någon matsked.
Ta ut halvorna ur ugnen och fyll med svampsåsen. Om man vill kan man blanda i det urgröpta ur squashen i såsen, men jag tycker att det räcker med svampen.
Lägg på riven eller hyvlad ost och grädda tills osten fått en gyllenbrun färg, ca 15 minuter.

/Felicia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar