måndag 27 februari 2012

Ingefärsdoftande allt-i-ett-linsgryta med apelsin och matvete

Det här är en enkel men smakrik gryta som passar både som lunchlåda och festmat, som ensammat och till många. Det fruktiga och söta balanserar kryddorna. Självklart går det att använda enbart malda kryddor. Använd gurkmeja för att få riktigt vacker färg och släng i lite extra rotfrukter. 
Grytan blir en god matsäck.
Allt-i-ett-linsgryta med ingefära och apelsin
2 portioner
1 tsk hel spiskummin
1 tsk korianderfrö
2 cm färsk ingefära
1,5 tsk mald kanel
2 små gula lökar
3 klyftor vitlök
1 litet fast äpple
2 små morötter
1,5 dl matvete
1 dl röda linser
1 dl apelsinjuice
3 dl vatten
salt
olja
Rosta spiskummin och koriander i en torr het gryta tills de doftar. Finriv ingefära. Hacka lök och vitlök. Häll upp kryddfröna i en mortel och krossa dem fint. Värm olja i grytan och fräs ingefära, kanel och stötta kryddor i 30 sekunder. Fräs löken gyllengenomskinlig i kryddorna. Hacka äpple och slanta morötterna. Låt det fräsa med i grytan, tillsätt också matvetet i en halv minut. Häll på linser, vätska och salt. Koka i ungefär en kvart eller tills vätskan har kokat in.
Ät som ensamrätt eller med sovel. En grön sallad är gott till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar