torsdag 16 februari 2012

Ärtsoppa med morot och ingefära

Vad passar bättre än ärtsoppa en torsdag? Traditionen att äta ärtsoppa på torsdagar kommer från en påbud, där svenskar var tvungna att äta gula ärter en dag i veckan. Det odlades för mycket, helt enkelt. (Mjölkpaket är en viktig källa till information). Ingefära varierar den klassiska husmanskosten och jag använde morot för fräschör och färg.
Gula ärter är en av ganska få vanliga svenska baljväxter och är därför ett klimatsmart mål. Jag vet inte om de finns på burk, men att lägga i blöt och koka är inga problem med lite framförhållning. I det här receptet använde redan kokta ärter från frysen. Man kan också koka soppan direkt, detta tar längre tid men vinns tillbaka genom att smakerna binds samman bättre. Koka då ärter med lök, buljong och kryddor i cirka en timme, tillsätt därefter morötterna och koka ytterligare en kvart.
Ärtsoppa
Två hungriga personer, fyra med pannkaka till efterrätt
4 dl kokta gula ärter, ungefär 1,5 dl torrvara
1,5 gul lök
2 cm färsk ingefära
1 tsk torkad timjan
ev. 1 tsk torkad mejram
3 morötter
1 buljongtärning
3 dl vatten
olja
Hacka lök och fräs i en kastrull med olja i bottnen medan resten förbereds. Riv ingefära fint och fräs med en stund. Skala och slanta morötterna tunt, i med dem också. Häll i ärter, buljong och de torra kryddorna. Låt koka tio minuter. Smaka av med mer kryddor.
Servera med stark svensk senap.

/Lovisa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar