tisdag 7 februari 2012

Födelsedagsburgare

Ett födelsedagsfirande med släkten kan vara klurigt. Festligt, vegetariskt, som både barn och vuxna tycker om  och inte tar allt för lång tid... Jag valde att använda en form som konservativa köttälskande barn tycker om. När man får äta med händerna gjorde det inte så mycket att det var bönbiffar och svampburgare mellan bröden. Med en massa tillbehör såsom guacamole, hemgjord ajvar relish och klyftpotatis istället för pommes frites blev det riktigt lyxigt! Förutom den råa löken, den inlagda gurkan och salladskålen som har mycket karaktär än isbergssallad som har sin självklara plats. 
Mycket går att förbereda dagen före: bönsmeten blir godare och mer lätthanterlig av att få vila i kylen, svamparna kan marineras länge och väl och bröden kan frysas ner eller få en snabb uppfräschning genom ugnsrostning. Planera bara vad som ska vara i ugnen vid vilken tidpunkt så löser sig allt. 

Här en bönburgare med morotssallad, klyftpotatis och salladskål.
Hamburgerbröd
Lite klurigt men väl värt det. 
Tjugo bröd
50 gram jäst
5 dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
2 tsk honung
3 msk olivolja
3 dl fint rågmjöl
vetemjöl
sesamfrö och flingsalt att garnera med
Smula jäst och lös det i fingervarmt vatten. Rör i de övriga ingredienserna, men vänta med vetemjölet till sist. Häll i det, lite i taget, och arbeta till en fin kladdig deg. Låt jäsa i 30 minuter.
Blanda sesamfrö och flingsalt på en tallrik. Dela degen i tjugo bitar. Forma varje bit till en bulle, doppa den först i en vattenskål och därefter i sesamen. Fördela på två plåtar. Låt jäsa i tio minuter. Strö eventuellt lite mjöl över bröden, lägg sedan ett bakplåtspapper och en annan plåt över bullarna. Tryck ner ordentligt. Låt bullarna jäsa i ytterligare en halvtimme. Lossa försiktigt pappret från bullarna. Grädda i ugnen på 250 grader i cirka 7 minuter. 


Barnvänliga bönburgare
Receptet är inspirerat av Caroline Hofbergs lilla bok Bönor och uppskattas av alla, stor som liten. Självklart kan man brassa på med mer kryddor om man känner för det.
Tio stycken
2,5 dl kikärter
2,5 dl sojabönor
1 vitlöksklyfta
1,5 gula lökar
2 kokta potatisar
2 msk chilisås à la ketchup
2 msk potatismjöl
1 msk citronsaft
1 msk vatten
oregano
1 krm mald spiskummin
några droppar tabasco
0,5 tsk cayennepeppar
3 msk hackad persilja
 salt, svartpeppar, olja
Hacka lök och stek i olja så länge du har tid. Släng i hackad vitlök i slutet. Mosa potatisen och mixa tillsammans med lök, bönor och vatten. Blanda i alla övriga ingredienser och forma till tio burgare. Stek dem i olja utan att vända för mycket på dem och se till att de får fin stekyta.

Portabellobiffar
En riktigt köttig smak.
Tio stycken
10 hamburgerstora portabellosvampar
1 dl balsamvinäger
0,5 msk soja
3 cm röd chilifrukt
2 vitlöksklyfta
Skär bort foten på svamparna, borsta dem eventuellt. Mortla vitlöken, hacka chilin och blanda med vinäger och soja. Massera in marinaden i svampen och lägg i en bunke eller plastpåse i kylskåpet under en timme eller längre. Lägg svamparna i en ugnssäker form, ringla lite olja över och ställ in i 200-gradig ugn. Tiden varierar beroende på hur stora svamparna är, en kvart blir ganska lagom. Vänd dem efter tio minuter och kontrollera att de inte blir torra.

Godaste morotssalladen
Denna sallad tilltalar såväl ung som gammal och passar bra till klyftpotatis.
3 morötter
1 äpple
1 dl solrosfrö
En halv citron
0,5 dl olivolja
ev. 1 vitlöksklyfta
salt, svartpeppar
Rosta solroskärnorna i en torr panna tills de blir lite bruna. Blanda olja och saften från en halv citron, pressa eventuellt ner vitlöken. Riv morot och äpple grovt och lägg i en skål. Häll snabbt över dressingen, citronen förhindrar att undvika att äpplet blir brunt och fult. Salta och peppra, strö över solrosfröna.

/Lovisa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar