fredag 30 december 2011

Hummus

I "Mellanösterns smör" ingår alltid fyra saker: kikärter, olivolja, vitlök, citron och tahini. Det är väldigt vanligt att den kryddas med spiskummin. Tahini är en pasta av rostade sesamfrön som numera finns i många matbutiker.





















Hummus
2 dl röra
2 dl  kokta kikärter (ungefär 3/4 dl torra)
2 vitlöksklyftor
saft från en halv citron
1 msk tahini
olivolja
ev. vatten
mald spiskummin
salt, peppar
andra kryddor

Enklast möjliga: Mixa kikärter, vitlök och tahini slätt. Rör i olivolja och kanske en matsked vatten till lagom konsistens. Smaka av med spiskummin, salt och peppar. Jag brukar ta i lite paprikapulver eller chili också.

Hummus kan bres på smörgås eller fungera som sås till mycket. Gör inte mer än du äter upp på två veckor.

/Lovisa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar