söndag 25 mars 2012

Öländska kroppkakor med svamp- och linsfyllning

En spännande konsistens, nyttigt och redig husmanskost. Men mest av allt otroligt roligt att göra! Kladdigt brukar betyda kul, men här upptäcker man också sidor av potatisen som man inte visste fanns. Som stärkelsen som ser ut som glasyr, löddret som bildas vid urkramning och hur potatisrivet blir rosa av oxidering. 
Koka dubbelt så mycket linser så kommer ett tillbehör på köpet.
16 stycken, till fyra personer
10 råa potatisar
5 kokta potatisar
2 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
1 dl gröna linser
1 gul lök
200 gram champinjoner
5 kryddpepparkorn
svartpeppar, salt, rapsolja
½ buljongtärning
Lägg linserna i blöt i några timmar eller förläng koktiden något.
Börja med fyllningen. Hacka svampen i små tärningar och fräs dem i torr het panna med svartpeppar och salt. Finhacka löken. När svampen har fått yta, vält upp den i en skål. Fräs löken i olja på låg värme, så länge som möjligt. Koka linser i 2 dl buljong i 20 minuter, de kan gott och väl bli lite mosiga. Häll av eventuell överflödig vätska. Mortla kryddpepparn och blanda linser, svamp och lök. Smaka av med svartpeppar och mycket salt.
Skala fem potatisar, skär dem i bitar och koka mjuka i saltat vatten.  Skala och riv de övriga potatisarna grovt. Krama eterhand ur rivet genom ett durkslag ner i en bunke. Häll av vätskan, men spar den vita stärkelsen som finns kvar i botten. Pressa den kokta potatisen och blanda med stärkelse, potatisriv, salt och mjöl.
Forma potatissmeten som en korv på ett bakbord. Dela i 16 bullar. Gör en urgröpning i varje bulle och fyll med en knapp matsked fyllning. Täck igen och platta till.
Koka kroppkakorna några i taget i lättsaltat vatten under lock men kontrollerat. Sänk värmen när de flyter upp och låt dem sjuda en kvart.
Servera med mycket lingonsylt, extra fyllning och grönsaker. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar