onsdag 7 mars 2012

Kålbåtar med sötsura rotfrukter och nötter

”Lapp lapp men ingen söm” lyder en gammal gåta. Det geniala svaret är kålhuvud. Men, varför inte söm? tänkte jag. Kåldolmar kan vara lite trixigt och det vore lättare att sy ihop dem. Och vilka fina båtar det blev med hjälp av nål och purjotråd! Den dagen jag öppnar ett hål i en vägg ska jag bara servera kålbåtar, det går nämligen fenomenalt att äta med händerna. Det ska finnas massa varianter på fyllningar, jag tänker spenat, linser, potatis och lök, tomatsalsa, couscous… efterrättskålbåtar kanske? 
Fyra personer
De 12 yttre bladen av 1 vitkålhuvud
Några av de yttre bladen på en hyfsat hög purjolök
1 dl hasselnötter
2 dl mathavre
3,5 dl vatten
2 morötter
2 palsternackor
½ rotselleri
1 äpple
2 gula lökar
1 msk torkad timjan
½ citron
2 msk honung
1 tsk sambal oelek
salt och olja
Rosta hasselnötterna i en het torr gryta och lägg åt sidan. Värm rikligt med olja i grytan på låg värme. Tillsätt timjan. Hacka lök, rotselleri, palsternacka och äpple väldigt smått i den ordningen och lägg i vartefter det blir klart. Koka upp vattnet i grytan, salta och häll i matvetet. Låt koka en knapp kvart.
Skär bort stammen på kålhuvudet, lägg det i kokande vatten i tio minuter och låt svalna något innan de yttersta bladen försiktigt bryts bort (eller gör som vid kåldolmar).  Gnugga bort skalen på hasselnötterna och hacka dem fint. Blanda saften från citronen med honung och sambal oelek. Vänd snabbt samman rotfrukter, mathavre, hasselnötter och dressing. 
Dra loss de yttersta skalet på purjolöken och skölj det. Dra sedan långa strimlor breda som tre millimeter av bladet. Trä en storögd nål med en purjotråd och lägg två matskedar fyllning på varje kålblad. Vik in den grövsta kålstammen mot mitten och sy ihop till ett litet paket. Lek konstfärdig kirurg!
Om man vill kan man förstås steka eller ugnsbaka båtarna med lite sirap så att det blir kåldolmar men då är de krångligare att äta med händerna. Servera istället snabbt med överbliven fylllning, någon god sås eller kokt potatis. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar