lördag 17 mars 2012

Kardemummaskorpor med citrus

Skorpor är inte så svårt, det är bara att glömma kakor i ugnen ett tag. I detta recept på finskorpor kan sockermängden justeras efter sötsug, två dl blir väldigt sött och väldigt gott. Kardemumma är en klassisk skorpkrydda men lite citrus piggar också upp.
Ungefär 60 skorpor i cantuccinistorlek
100 gram smör
0,5-2 dl socker
1 ägg
1,5 dl mjölk
riven zest av en halv citron
1 tsk kardemummakärnor
1 krm salt
ca 5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Mortla kardemummakärnorna fint. Rör smör och socker slätt och poröst, med elvisp eller för hand. Rör i ägget, mjölken och kryddorna. Blanda bakpulver och 5 dl mjöl och vänd ner det i smeten utan att röra för kraftigt. Tillsätt kanske lite mer mjöl. Forma degen till två avlånga tillplattade korvar eller till små bullar. Sätt in i mitten av ugnen på 175 grader.
Ta efter tio minuter ut kakorna, de ska inte ha fått färg. Låt dem svalna lite och akta dig så att du inte äter upp alla! De är rysligt goda i det varma halvmjuka tillståndet. Skär korvarna i snittar eller bullarna i halvor och bred ut skorporna på två plåtar. Sätt in dem längst ner i ugnen på 100 grader. Låt stå inne i 1-1,5 timmar. Ta ut, låt svalna och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar