måndag 5 mars 2012

Bruna bönor

Bruna bönor är en klassiker i fastetid, men jag tycker att den sötsura husmansrätten håller året om. De är en baljväxt som är extra bra för miljön, eftersom det mesta som säljs i Sverige odlas på Gotland och inte i Kina eller Brasilien. Att koka själv är inte svårt och blir rysligt gott.
Bruna bönor
Lägg torra bönor i blöt ett dygn eller lite mindre innan de ska tillagas. Koka upp nytt vatten, dubbelt så mycket som bönorna. Koka bönorna med salt i ungefär en och en halv timme. Skumma av den första kvarten. Smaka av med MYCKET ättiksprit och ljus sirap, inget mesande. Lite mald nejlika kan också vara gott. När bönorna kokar sönder reder sig såsen, men eventuellt kan någon matsked potatismjöl löst i kallt vatten eller en mosad potatis hjälpa till. 
Servera med kokt potatis och krispiga rotfrukter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar