måndag 23 januari 2012

Kåldolmar och kalsipper

Det kom som ett tecken. Jag har aldrig ätit eller lagat kåldolmar, men har länge tänkt på vilken underbar idé det är med små knyten fyllda med godsaker. Som dumplings fast svenne och inte lika hippt. Så idag läste jag Medelålders plus i DN och insåg att det var dags att ta steget. Jag satte Nationalteaterns Kåldolmar och kalsipper på hög volym och grät av både löken och Agamemnons ballad om Grekland.  Fyllningen blev av det som fanns hemma. Kåldolmar, upptäckte jag, är tidskrävande lite knixigt men det ser svårare ut än vad det är. Och det är så väl värt det - de skira bladen genom vilka fyllningen syns igenom, känslan av julafton både när man slår in och öppnar paketen...


Kåldolmar med grönsakscouscousfyllning
4 portioner
De yttre bladen från 1 vitkålhuvud
2 dl couscous
2 dl hackad lök (två normalstora lökar)
1 vitlöksklyfta
150 gram fryst spenat
1,5 msk soja
1 msk tomatpuré
1 halv grov morot
timjan, riven muskot, vitpeppar och salt
1 msk mörk sirap
olja
Hacka löken och stek på svag värme. Ta av eventuellt lesset ytterblad på kålen och skär bort stammen. Lägg huvudet i kokande saltat vatten med undersidan uppåt. Efter någon minut lossnar bladen fint, ta upp dem ett i taget och låt dem rinna av. Ta så många att bladen fortfarande är stora. Häll 1 dl av kålspadet på couscousen och låt det götta sig lite. Mortla vitlöken och stek med den i löken. Värm spenaten i pannan. Riv moroten grovt i en skål och blanda ner spenat och lök, soja, tomatpuré, couscous och mycket kryddor. 
Skär bort det grövsta på varje kålblad och lägg 1-2 msk fyllning. Vik ihop till små söta paket, börja med det grövre, därefter sidorna och slutligen det tunnaste. Häll olja i en form och lägg alla kåldolmar däri med skarvarna neråt och alla pekande åt samma håll. Pensla på lite sirap och häll på någon dl spad. Sätt in det i ugnen på 225 grader. Vänd på dem när de har fått lite färg, för att inte veckla upp dem med stekspaden är det lättast om alla skarvar pekar åt samma håll. Låt stå inne ungefär en kvart till. 

Red eventuellt lite av kålspadet till en sås. Servera traditionellt med potatis och lingon eller med tomatsås.

/Lovisa 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar