onsdag 18 januari 2012

Veganskt fikabröd med pepparkakskryddor

Det här brödet är lite som söta scones eftersom det är bakpulver i det och receptet är resultatet av många härliga timmars experimenterande i köket. Jag är mycket intresserad av vegansk matlagning men tycker att NoEgg och mjölkfritt margarin verkar lite läskigt. Så det fick bli min nya favorit linfröskum istället! Äppelmos gör det saftigt och gott.

Söta pepparkaksscones
20 stycken eller två brödkakor att dela
½ dl linfrö
2, 5 dl vatten
0,5 dl äppelmos
3 msk olja utan stark smak
1 tsk citronsaft
1 tsk citronzest
1,5-3 dl socker beroende på hur sött äppelmoset är
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
1 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk mald ingefära
0,5 tsk mald eller stött kryddnejlika
1 tsk salt
vetemjöl tills det blir en fin deg, cirka 6 dl

Koka vatten och linfrö några minuter. Sila det och vispa vätskan lite. Det blir 1,5 dl om man jobbar lite. Rör i socker, olja, mos och citronsaft och zest. Blanda alla övriga torra ingredienser i en bunke och vänd så försiktigt som möjligt ner det i mosröran. Forma bullar eller större kakor som skärs med en mjölad kniv för brödigare känsla. Grädda i 225 grader i ungefär tio minuter.
Brödet är jättegott varmt med marmelad eller sylt eller, om man känner för det, smör. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar