fredag 6 januari 2012

Rotfrukter i ugnen

Bland rotfrukterna i de svenska hemmen dominerar potatisen. Det är lätt att glömma bort de andra. Den här rätten funkar bra som alternativ till klyftpotatis eller pommes frites men klarar sig också bra ganska ensam. Jag brukar äta den med spenatbiffar, stekt Quorn eller ägg. Och fint blir det!


Ingredienser:
Olika rotfrukter (så mycket att det täcker en plåt)
Jag brukar ta det som ser fint ut i affären, den här gången blev det följande,
4 morötter
5 potatisar
1 palsternacka
½ rotselleri
½ kålrot
1 rödlök
Man kan testa alla möjliga rotfrukter men också testa annat, som t. Ex äppelbitar eller lite purjolök.

Till marinaden:
50g smör/margarin eller olja om man föredrar
Paprikapulver
Malen ingefära
timjan och/eller rosmarin
Salt & peppar
Om du är sugen: En deciliter sesamfrön

Ansa samtliga rotfrukter. Dela i lagom stora bitar och skiva löken. Det kan vara bra att anpassa så att de hårdaste rotfrukterna, t. Ex kålroten, delas i mindre bitar än t. Ex potatisen, så blir det en bra och jämn konsistens på alla frukter när man tar ut plåten.
Gör marinaden – Om du använder smör/margarin, smält det. Bland med kryddorna.
Fördela rotfrukterna på en bakplåtspappklädd plåt och blanda med marinaden.
Grädda i 225˚ i ca 30 minuter. Salta, eventuellt.


/Felicia

1 kommentar: