söndag 29 april 2012

Rågbröd med valnötter och torkade nässlor

Ett gott och härligt doftande bröd med mycket karaktär som görs med torkade nässlor. Köp nässelsmul dyrt i hälsokostaffär eller gör enkelt ditt eget.
Nässelbröd med nötter

3 limpor 50 g färsk jäst
5 dl vatten, fast ännu hellre nässelspad
2 dl grovt rågmjöl
3 dl fint rågmjöl
1 dl torkade, smulade nässlor
2 msk salt
2 dl valnötskärnor
3 msk olivolja
1 msk sirap
vetemjöl, ca 7 dl
Smula jästen i en bakmaskin och rör ut i ljumt vatten.  Häll i rågmjöl, nässlor, salt, olja och sirap och en del av mjölet. Låt maskinen arbeta i tre minuter. Krossa valnötterna lätt ner i degen och tillsätt mer mjöl om det behövs. Kör i tre minuter till.
Täck med bakduk och jäs i 25 minuter. Sätt på maskinen i någon sekund för att trycka samman degen. Låt jäsa i ytterligare 25 minuter.
Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela den i tre. Platta ut varje del till en rektangel, vik ena långsidan in mot mitten, därefter den andra samma sak, vik degen dubbel och forma en spole med skarven neråt.  Jäs i 50 minuter.
Värm ugnen till 250 grader. Sänk omedelbart till 220 när bröden sätts in. Grädda i 25 minuter; skvätt eventuellt på lite vatten i slutet för ännu mer skorpa. Låt svalna på galler.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar