söndag 15 april 2012

Nässelpaj

Nässlor gör sig utmärkt i paj. Receptet kan varieras genom att lägga till pinjenötter, soltorkade tomater eller kanske röd paprika. Osten gör ju sitt till också. Våga ädelost?

1 pajdeg, se Grundrecept
3 liter färska nässlor
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl nässelspad
salt, vitpeppar, muskot, smör
1,5 dl riven ost
Förbered pajdegen i god tid. Ställ gärna in pajskalet i kylen en halvtimme innan det förgräddas i 200 grader. 
Förväll nässlorna: koka upp 3 l vatten, häll i nässlor och koka i tio minuter. Häll av vattnet men spara 1 dl. Hacka nässlorna grovt. Fräs dem i smör och krydda efter smak. Gör äggstanning: vispa lätt samman ägg, mjölk och nässelspad, häll i det mesta av osten. Salta och peppra. Strö resten av osten i pajbottnen. Släta på nässlorna och häll över äggstanningen. 
Grädda i ugn på 200 grader i ca 20 minuter eller tills pajen har fått fin färg. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar