Ett gott och härligt doftande bröd med mycket karaktär som görs med torkade nässlor. Köp nässelsmul dyrt i hälsokostaffär eller gör enkelt ditt eget.
Nässelbröd med nötter
3 limpor
50 g färsk jäst
5 dl vatten, fast ännu hellre nässelspad
2 dl grovt rågmjöl
3 dl fint rågmjöl
1 dl torkade, smulade nässlor
2 msk salt
2 dl valnötskärnor
3 msk olivolja
1 msk sirap
vetemjöl, ca 7 dl
Smula jästen i en bakmaskin och rör ut i ljumt vatten. Häll i rågmjöl, nässlor, salt, olja och sirap
och en del av mjölet. Låt maskinen arbeta i tre minuter. Krossa valnötterna
lätt ner i degen och tillsätt mer mjöl om det behövs. Kör i tre minuter till.
Täck med bakduk och jäs i 25 minuter. Sätt på maskinen i någon sekund för att
trycka samman degen. Låt jäsa i ytterligare 25 minuter.
Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela den i tre. Platta ut varje del
till en rektangel, vik ena långsidan in mot mitten, därefter den andra samma
sak, vik degen dubbel och forma en spole med skarven neråt. Jäs i 50 minuter.
Värm ugnen till 250 grader. Sänk omedelbart till 220 när bröden sätts in.
Grädda i 25 minuter; skvätt eventuellt på lite vatten i slutet för ännu mer
skorpa. Låt svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar