torsdag 29 december 2011

Pizzadeg

Pizzadeg
Räcker till en hel plåt pizza eller fyra runda enpersonpizzor.
25g färskjäst
2,5 dl fingervarmt vatten
2 msk olivolja
vetemjöl eller vetemjöl special
salt

Smula jästen, lös den genom att hälla på vattnet eller fascineras över hur den smälter av salt. Blanda i mjöl tills degen nästan släpper från kanterna och knåda rejält. Låt jäsa 40 minuter. 
Knåda ännu en gång ordentligt och kavla ut degen tunt. Ta självklart mer mjöl om det behöv. Fyllning läggs på och pizzan gräddas i 225gradig ugn tills den fått fin färg efter ungefär 12 minuter. 

Hur man väljer att baka ut pizzadegen beror på om man värdesätter de trekantiga pizzabitarna högre än energisparning. Det krävs nämligen två omgångar i ugnen för de fyra pizzorna och bara en för de hela.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar