torsdag 29 december 2011

Färsk svampsås

Lovisa i skogen
Svampplockning i mellandagarna hör inte till vanligheterna! Men tack vare den varma vintern kan man fortfarande göra fynd i Skånes skogar. Idag var vi på trattkantarellsjakt i Söderåsens nationalpark i närheten av Klippan. Det var en fin men kylig dag och vi gick i flera timmar utan att hitta några godsaker. När vi just höll på att ge upp såg vi den första lilla, lövlika svampen. Och sedan några till, och en där och där borta...
Till slut hade vi nästan hela korgen full. Det fick bli en fasligt god svampsås som serverades med pasta, som värmde gott efter dagens vandringar.

Svampsås
2 portioner
200g färsk svamp
Drygt 1 dl grädde
Knappt 1 dl matlagningsvin (om du inte har matlagningsvin hemma går det bra att istället öka mängden grädde och tillsätta juicen av en halv citron)
½ grönsaksbuljongstärning
Färsk parmesanost
Lite smör

Förväll svampen såhär: Ta en vid stekpanna och tillsätt (endast) svampen. Låt svampen koka i sin egen vätska. Efter ett tag åker vätskan tillbaka till svamparna, då är det färdigt. Detta är viktigt för att ta vara på all smak. Gör även såhär innan du ska frysa in färsk svamp.
Efter det att vätskan har försvunnit från pannan kan du tillsätta en klick smör, buljong, salt, peppar och eventuellt lite torkad timjan.
Slå på vinet och grädden.
Låt puttra i några minuter.
Riv färsk parmesanost på tallrikarna.

                                       

Gustav och svampen på väg hem.
                                       
Efter en kylig jullovsdag var svamppastan extra god.
/Felicia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar